Geven aan goede doelen: het laatste taboe?

Deze week is gans Vlaanderen weer in de ban van Music for Life. Jong en ouder kijken niet op een liter energie of druppel zweet meer of minder om via één of andere actie geld bij elkaar te sprokkelen voor één van de duizend vzw’s die deelnemen aan de StuBru-actie. Dat is absoluut hartverwarmend, vooral omdat blijkt dat er zich onder de ‘actievoerders’ veel kinderen en jongeren bevinden.

Moeten we hieruit besluiten dat wij Belgen toch wel een heel erg gul volk zijn?

Helaas klopt dat niet helemaal want in de World Giving Index bekleedt België pas de 48ste plaats wereldwijd. Nederlanders geven vier keer meer aan goede doelen dan een Belg. Er is dus nog werk aan de winkel als we een geefcultuur willen creëren. Daaraan kunnen we trouwens op een heel eenvoudige manier met zijn allen een steentje bijdragen. Hoe? Zorg ervoor dat geven normaal wordt!

Eén van de beste manieren om mensen tot een mentaliteitsverandering aan te zetten, is voorbeeldgedrag. “Mensen zijn veel meer geneigd een euro te gooien in de pet van de bedelaar op straat wanneer iemand anders hen dat voordoet. Door geven zichtbaar te maken, zorgen we ervoor dat het normaal wordt, en wie weet in de toekomst de norm”, stellen Tobias Leenaert (oprichter vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief) en Stijn Bruers, (doctor moraalfilosofie aan de UGent) in De Morgen. Of blijven we ‘Arm Vlaanderen’ zoals collega-blogger Guido Everaert zich in dezelfde krant afvraagt: “Eén warme week in een koud Vlaanderen, is dat waar we heen gaan?” Daarom een warme oproep aan iedereen die geeft: maak dit aub bekend!

De kans is groot dat je zo anderen ook aanzet tot geven. En durf nog een stap verder gaan: vertel er bovendien bij hoeveel u geeft. Laat die schroom vallen om hierover open te communiceren. Of heeft u nooit gehoord van het spreekwoord: “Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft.” Want het is helemaal niet belangrijk hoeveel je geeft, het geven op zich is waar het om draait.

Dat kan vandaag perfect via de sociale media. Deel met je volgers dat en hoeveel je geschonken hebt aan welke ngo, vzw of andere goedhartige organisatie. Klinisch psychologe Mia Leijssen verklaarde vorige week nog dat het wetenschappelijk bewezen is dat geven ons wel degelijk gelukkig maakt. Wat houdt je tegen om dit geluk te delen met anderen?

Het zou in ieder geval een SM-verademing vormen voor de ontelbare idiote posts die je vandaag leest over ons huis-, tuin- en keukengedrag…

You may also like

Leave a comment